Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Střechy - Klempířina

Řemeslníci

Střechy


Pokud uvažujete o nové střeše, pak mezi kritérii, která zcela určitě hrají roli při jejím výběru, nebude chybět požadavek na konkrétní barevné provedení a celkový vzhled. To jsou ale jednoduše řečeno podružnější faktory. Tím stěžejním je naprosto jistě materiál, ze kterého střecha může být vytvořena. A protože primární rolí střechy není samozřejmě nic menšího, než ochrana celého domu, neměli bychom brát její výběr na lehkou váhu. A přesně v tomto duchu bychom měli novou střechu vybírat, soustředit se na výběr nejvhodnější varianty právě pro náš dům, nebo jiný objekt, který potřebujeme zastřešit. 
Zohlednit určitě musíte také technické faktory, jako jsou sklon střechy, její tvar, životnost, jakým klimatickým podmínkám bude muset každý den odolávat, její cenu, ale také jak náročná bude realizace zastřešení. Když to tedy shrneme, střecha se Vám musí líbit, ale také plnit svou funkci a její realizace Vás nemá přivést na mizinu, ani Vás zbytečně připravit o čas. 


Typy střech, jejich výhody i nevýhody
Typů je samozřejmě mnoho. Plechové, šindelové, z vláknocementových šablon, PVC a také z tašek. První čtyři zmíněné patří k tzv. lehkým střešním krytinám. Střechy z pálených tašek se řadí k těm, které jsou tvořeny těžkým materiálem a to je bohužel i jejich slabinou.  


Plechové střechy jsou vhodné pro budovy, které mají sklon střechy větší než 14°. Dnes se oproti dřívějším dobám využívá titanzinek a ocelové krytiny, které jsou opatřeny ochrannými vrstvami. Ty dodávají těmto materiálům vysokou životnost a krytina je díky nim lépe odolná vůči větru, sněhu, korozi a UV záření. Plechové střechy své uplatnění nachází nejen v místech, kde musí být lehké střechy připraveny na velkou zátěž v podobě např. sněhu, ale oblíbené jsou i ve městech. Vzhledem jsou velmi podobné taškám a tak nepůsobí nijak rušivě. Výhody, které nabízí, jsou již zmíněná nízká hmotnost, jednoduchá montáž, dlouhá životnost, stálost barev a v neposlední řadě nenáročná údržba. Její životnost je závislá na správné technice montáže. Nevýhodou mohou být opravy, které patří k těm komplikovanějším. 


Vláknocementové střechy
Dříve bohužel nechvalně známé kvůli jedovatým azbestovým vláknům. Dnes již vyráběné ze zdravotně i ekologicky nezávadných materiálů. Vláknocementovou střechu tvoří nehořlavý materiál. Konkrétně cement, mletý vápenec, voda, celulózová vlákna a vzduch. Je zcela recyklovatelná. Výhody jsou opět vysoká životnost, jednoduchá údržba, nízká hmotnost, mrazuvzdornost, nekoroduje, je prodyšná, velmi dobře izoluje zvuk. Je oblíbená jako střešní krytina u mnoha novostaveb a moderních budov. Co se týká provedení, nejpoužívanější je tzv. česká šablona, což jsou šindele čtvercového tvaru velikosti 40 x 40 cm, které se pokládají na koso.


Šindelové střechy
I dnes patří k vyhledávaným krytinám. Vyrábějí se z asfaltu, ale také třeba plastu. Jsou velmi odolné, zvládnou krupobití, lišejníky ani mech je pro ně tabu, Jsou velmi lehké, nenáročné co se týká údržby. Výhodná je kombinace kvalita vs. cena. Pokládka této střešní krytiny patří k těm jednodušším, šindele jsou ohebné, lze je snadno řezat a pokládají se přitlučením k podkladové desce.


Plastové střechy
Jsou vyrobeny z recyklovaného plastu, ale mohou je tvořit také nové ještě nepoužité materiály (PVC, polyester, polykarbonát). Opět i tato střešní krytina patří mezi ty lehké, s nízkou cenou. Materiál je navíc světlopropustný. Hodí se také do nebytových prostor, parkovacích prostor, pergol, velmi často se využívá v kombinaci s jinými střešními krytinami. I plast má tu výhodu, že se na něm nedaří lišejníkům a mechům, velmi dobře izoluje hluk a obstojí také v boji se sluncem, krupobitím a mrazem. Tato krytina je barevně stálá, její instalace nepatří mezi ty náročné.


Střecha z pálených tašek
Aby bylo možné využít jako střešní krytinu pálené tašky, musí mít střecha sklon nejméně 30°. Střechu mohou tvořit tašky tzv. bobrovky, prejz nebo esovka a falcovka. Disponují sice vysokou životností, tu však v mnoha případech přebíjí vysoká váha a v neposlední řadě i vysoká cena. Dnes je možné tento typ krytiny nahradit modernějším, lehčím, stejně odolným a cenově dostupným. Střechy z pálených tašek bývají dimenzovány jako pochozí a snadno se opravují.
Všechny uvedené materiály disponují variabilitou týkající se jejich kvality s čímž je spojena také cena. Ta se odvíjí od samotné krytiny, mohutnosti krovu a také náročnosti pokládky. 
 


Autor: STŘECHY Reiner, s.r.o. (12.05.2017)

zde nás můžete sledovat na facebooku