Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Vytápěná podlaha

Řemeslníci

Podlahové vytápění vyžadují výběr podlahy s co nejmenším izolačním odporem, aby teplo prostupovalo podlahou dál do místnosti.

Které materiály vybrat?

Linoleum  či marmoleum

Koberce – musí být co nejtenší

Dřevěné podlahy – mají výbornou izolační schopnost. Pro vytápěné podlahy se hodí tenké lamelové podlahy a dřevěné parkety, jejichž tloušťka nepřekročí 1 cm. Zakoupit se dají i speciální podlahy pro podlahové vytápění.

Laminátové podlahy – jsou pro vytápěné podlahy vhodné, protože jimi teplo prostupuje dobře a podlahy se nekroutí. Je nutné zvolit správnou protihlukovou izolaci, která bude propouštět co nejvíce tepla.

Bambusové podlahy – hodí se pro podlahové vytápění, ale stejně jako dřevěné parkety nejsou určeny pro elektrické topení.

Plovoucí podlahy – hodí se především podlahy vinylové a dvouvrstvé dřevěné plovoucí podlahy

Dlážděné podlahy – se hodí pro všechny typy podlahového vytápění. Využijete je ve všech místnostech, mají výborné vlastnosti a dobře se udržují. Tloušťka dlažby se pohybuje v rozmezí od 5 do 10 mm, lepidlo se nanáší v tloušťce 4 až 10 mm.

Kamenné podlahy – mají podobné vlastnosti jako dlažba. Výborně akumulují teplo, jsou pěkné vzhledově.

 

Cena za vytápěné podlahy

Cena za pokládku podlahy se určuje podle typu materiálu. Pořídíte jej od 100 Kč do 10 000 Kč za metr2. Pokládka se rovněž cení od 100 Kč za metr 2 až po zhruba 1000 Kč/m2.

 

Vlastnosti vytápěné podlahy

Vytápěné podlahy musí mít určitý typ vlastností. První z nich je hodnota odporu kladeného vedení tepla podlahovou krytinou. Tento odpor pak nemá překročit Rb 0,15m2K/W. Vhodná je tedy například keramická dlažba, naopak zapomeňte na koberec s hrubým vlasem.

 

V čem je výhodná vytápěná podlaha?

Sálavé teplo se rovnoměrně rozprostře do celé místnosti. Například v koupelně nemusíte po horké sprše šlapat na studenou dlažbu. Sníží se cirkulace vzduchu a víření prachu, což je vhodné pro alergiky. Díky instalaci vytápěné podlahy například právě v koupelně dlažba rychleji usychá a nehrozí tak vznik plísní a bakterií.


Autor: estavebnici.cz (30.07.2016)

zde nás můžete sledovat na facebooku