Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Topení v domě

Stavební firmy

 

Topení v domě

Jaké topení si pořídíte do Vašeho domu je samozřejmě logickou otázkou, kterou řeší každý majitel. Cenu hrají nejen nejrůznější možnosti, které se rozvíjí spolu s novými technologiemi, ale z velké části také ekonomická stránka věci. Ceny energií se velmi často mění a tak je dobré předem zvážit, jakému vytápění dáte přednost. Přece jen instalace topení není krátkodobou záležitostí. Topení by nám mělo správně sloužit desítky následujících let, nevyplatí se tedy jeho výběr podcenit. Náklady na topení ovlivňuje mnoho faktorů, aniž bychom si to třeba uvědomovali. Pokud si nastavíte pro Vás ty nejvhodnější, nebudete později litovat.

Kondenzační kotle

Jednou z velmi oblíbených možností vytápění jsou kondenzační kotle. Ty pracují tak, že spalují zemní plyn nebo propan. Při tomto procesu vzniká voda, která se hořením ohřívá a změní se na vodní páru. Spaliny v podobě vodní páry a oxidu uhličitého poté odchází a zároveň sebou nesou tzv. latentní teplo. Což je velmi jednoduše řečeno tepelná energie, která je právě součástí tepelných spalin. Pokud se spaliny ochladí pod teplotu jejich rosného bodu, dojde u nich ke kondenzaci a uvolnění tepla. Rozdíl mezi klasickým kotlem a tím kondenzačním spočívá právě v tom, že kondenzační plynové kotle uvolněnou energii využijí prostřednictvím výměníku k ohřevu topné vody. Běžné plynové kotle tuto energii vypustí do komína.

Ceny plynových kondenzačních kotlů mohou být o něco vyšší, nicméně investice, kterou vynaložíte do jejich nákupu, se Vám vrátí. Ušetříte totiž na palivu, nemusíte vyvložkovávat komín nerezovými vložkami a životnost kondenzačního kotle je vysoká. Zároveň jsou tyto kotle také šetrné k životnímu prostředí. Kondenzačním kotlům by měl být přizpůsoben tepelný spád, stavba komína a také radiátory. Velmi vhodnou kombinací je zmíněný kondenzační kotel spolu s podlahovým vytápěním. Pokud se pro kondenzační kotel rozhodnete, berte v potaz možné tepelné ztráty v domě i výkonnost kotle.

Moderní kondenzační kotle mají svou regulaci a využívají řídící systém vytápění. Výkon přizpůsobují dle aktuální potřeby. Výhodné jsou také úsporné časové programy na vytápění a ohřev vody. Pokud je budete využívat, získáváte obrovskou výhodu. Neohříváte vodu ani nevytápíte v době, kdy Vám to vlastně ani k ničemu není.

Podlahové topení

Další variantou je podlahové topení. To je nejen velmi komfortní, ale dokáže Vám také ušetřit mnoho peněz. Opět však hraje zásadní otázku správná volba a zohlednění všech aspektů. Podlahové topení může využívat nízkoteplotní zdroje, kterými jsou již zmíněné kondenzační kotle, tepelná čerpadla či vakuové trubice. K nesporným výhodám podlahového topení patří možnost jeho celoročního užívání. Ať už v zimě, ale i v létě jej můžete využívat a nastavovat přesně podle Vašich aktuálních potřeb. Výhodné je jejich využívání v podkrovních prostorách. Podlahové topení má tu skvělou možnost, je může nejenom ohřívat, ale také chladit. Oba režimy, jak ten týkající se topení, tak i chlazení mají také samoregulační schopnost.

Aby podlahové topení mohlo správně plnit svoji funkci, musí prostor splňovat určité technické podmínky. Není vhodné jej využívat v prostorách, ve kterých je překročena vlhkost vzduchu o více než 60%. Pokud je však Váš dům vhodný pro jeho instalaci, pak jistě uvítáte výhody, ke kterým patří výhodná cena, výhodnost kombinace podlahového topení a tepelného čerpadla, možnost využití funkce vytápění, zároveň ale také klimatizace prostřednictvím podlahy v teplých měsících a v neposlední řadě dlouhá životnost, která se pohybuje kolem 50 let a více.

Při instalaci podlahového topení je vždy nutné dbát na to, aby byla provedena profesionálně, podloží bylo kvalitně připraveno včetně správně utěsněného podkladu. Jinak by mohlo docházet k nerovnoměrnému rozložení tepla v podlaze a některá místa by zůstávala nevyhřátá mnohem déle a to nejen po domě ale v rámci jedné místnosti.


Autor: PLYNTOP JM s.r.o. (11.05.2017)

zde nás můžete sledovat na facebooku